Συμμαχία για το Βόλο
Με επικεφαλής το Νίκο Παπαπέτρου
- Είμαστε πολίτες του Βόλου, που θέλουμε να ασχοληθούμε με τα κοινά της πόλης στην οποία γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και εργαζόμαστε.
- Είμαστε πρόσωπα που προερχόμαστε από όλες τις κοινωνικές ομάδες και από διάφορα επαγγελματικά πεδία.
- Είμαστε ένας Δημοτικός Συνδυασμός ανεξάρτητος, χωρίς κομματικές αναφορές και άλλες εξαρτήσεις.
- Αξιοποιώντας την πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και την κοινωνική δραστηριότητα όλων εκείνων που συμπορευόμαστε, θέλουμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων μας μέσα από υλοποίηση καινοτόμων αλλά ρεαλιστικών προτάσεων. Κανένας και καμία δεν περισσεύει.
- «Η πόλη μας, πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει»
- «Οι σύγχρονοι Δήμοι, δεν διοικούνται από σωτήρες αλλά από πολίτες ενεργούς, με γνώση και εμπειρία από τη ζωή και εργασία μέσα στην πόλη τους»
- «Μπορούμε το καλό να το κάνουμε καλύτερο και με διαφορετικό ύφος και ήθος»
- «Θέλουμε έναν Δήμο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς»
- «Εννέα χρόνια θητείας είναι υπεραρκετά για μια δημοτική αρχή, ότι είχε να δώσει το έδωσε»
- «Αλλάζουμε αισθητική και πρακτικές στον τρόπο διοίκησης της πόλης»
Το πρόγραμμα της
Δημοτικής Παράταξης (Οκτώβριος 2023)
Ο στόχος
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πολύ περισσότερο όταν γίνεται λόγος για προεκλογικές εξαγγελίες. Ωστόσο θα ήταν αδιανόητο για εμάς να προσέλθουμε ενώπιον σας και να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη σας χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική για τον Βόλο στη νέα ιστορική εποχή και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και σαφείς θέσεις για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη μείζονα πόλη μας και την τοπική κοινωνία. Δεν κρυβόμαστε, δεν μεταθέτουμε δεσμεύσεις και σχεδιασμό για το μέλλον, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε για την πόλη, για τις ζωές μας. Έχουμε σχέδιο, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και αυτό καταθέτουμε ενώπιον σας.
Ο Βόλος διαθέτει βασικά θεσμικά εργαλεία, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που έχουν μελετήσει και αναλύσει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης και των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων. Ο δικός μας στρατηγικός στόχος συνοψίζεται στην ανάγκη ο Βόλος να αλλάξει επίπεδο και να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια πόλη στην εποχή των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών και της πράσινης μετάβασης. Στην εποχή των σαρωτικών αυτών μεταβολών που οδηγούν σε αλλαγή υποδείγματος στις δυτικές οικονομίες η χωρική διάσταση της ανάπτυξης αποκτά ολοένα και πιο βαρύνουσα σημασία. Και ο Βόλος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε δυναμικό περιφερειακό κέντρο στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με εξωστρεφή βιώσιμη ανάπτυξη, υψηλή ποιότητα ζωής, ισχυρές δομές πρόνοιας και με τον Δήμο σε ρόλο ενοποιητικό και συντονιστικό των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων. Θέλουμε έναν Δήμο ευρωπαϊκό, σύγχρονο, πράσινο, που θα προσελκύει πολίτες από άλλες πόλεις και χώρες να επιλέξουν την πόλη ως μόνιμο χώρο διαμονής, έναν Δήμο με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό, μια πόλη – πανεπιστημιούπολη. Θέλουμε έναν Δήμο πέρα και πάνω από ανταγωνισμούς, ενεργειακούς, στρατιωτικούς, γεωπολιτικούς. Σε αυτόν τον Δήμο οι ενεργοί πολίτες από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, συμμαχούν, συμμετέχουν, συζητούν, προτείνουν, συνδιοικούν. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί το συγκεκριμένο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει, μετά από συστηματική μελέτη και έρευνα, αξιοποιώντας και παραδείγματα καλών πρακτικών από ευρωπαϊκές πόλεις με ανάλογα χαρακτηριστικά. Είναι ένα σχέδιο για την αναδιάταξη της πόλης, με ορίζοντα, καταρχάς, τετραετίας.
Επιλογή μας είναι να παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα, απαριθμημένα σημεία, χωρίς ανάλυση και μακροσκελή κείμενα. Εξυπακούεται ότι για κάθε σημείο διαθέτουμε ολοκληρωμένες επεξεργασίες. Το πρόγραμμά μας αποδίδεται με την μορφή συγκεκριμένων και ποσοτικά αριθμημένων μέτρων, ώστε ο έλεγχος υλοποίησης αυτών, να είναι εύκολος για τον πολίτη ανά πάσα χρονική στιγμή. Αντιστοίχως θα είναι εύκολη και η δική μας λογοδοσία, αφού όταν κληθούμε να το υλοποιήσουμε, θα πρέπει να δώσουμε λόγο τί κάναμε και τί όχι. Για τα παρακάτω μέτρα, λήφθηκαν υπόψη: α) η υφιστάμενη κατάσταση, β) μετρήσιμοι στόχοι, γ) βήματα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και δ) χρηματοδοτικές πηγές. Το πρόγραμμα μας απαριθμεί 300 συγκεκριμένα μέτρα.
Το Υγιές Περιβάλλον είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομία, για μια ισότιμη κοινωνία για την επιδιωκόμενη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών αυτής, σχεδιάζουμε το Δήμο που θα είναι προσαρμοσμένος στις νέες ανάγκες, θα είναι ανοίγουμε την συζήτηση με σχεδιασμό για το πώς θα γίνει ο Βόλος μια πόλη ανθεκτική. Αυτό απαιτεί μια σειρά από οριζόντια και κάθετα μέτρα και μια συνολική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης του Δήμου, με μακροχρόνια προσήλωση στον στόχο αυτό από όλες τις δημοτικές Αρχές.
- Στόχος ο Βόλος να καταστεί κλιματικά ουδέτερη πόλη έως το 2030. Συμμετοχή στο δίκτυο του NetZeroCities της Ε.Ε.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
- Ενεργή στήριξη εγκατάστασης δικτύου μονάδων 24ωρης μέτρησης (on line, real time) της ποιότητας του αέρα, νερού και εδάφους, στο σύνολο του Δήμου Βόλου, σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Μέτρηση όλων των μορφών της ρύπανσης σε αέρα, έδαφος και νερό και σε δημόσια κτίρια σε όλη την πόλη. Μέτρηση ρύπων όπως NOx, SO2, O3, PM10, PM2,5, PM1. Δημιουργία σταθμού μέτρησης υδραργύρου. Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης ρύπανσης όλων των μορφών και σύνδεσή του με εφαρμογή με τα κινητά μας τηλέφωνα.
- Χρηματοδότηση επιδημιολογικών μελετών. Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μελετών με μετρήσεις βαρέων μετάλλων-διοξινών-φουρανίων.
- Αναβάθμιση λειτουργίας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Συμμετοχή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΕ, του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα των καταγραφών και θα προτείνει λύσεις αλλά και μέτρα έκτακτης ανάγκης όταν παρουσιάζονται υπερβάσεις ορίων αέριων ρύπων.
- Πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών του αστικού ιστού για την ορθολογική καύση ξύλων και πέλετ, για το περιορισμό της αιθαλομίχλης τους χειμερινούς μήνες. Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου Βόλου, ώστε να ενημερώνει τους δημότες, σε πραγματικό χρόνο, στη βάση ενός ψηφιακού χάρτη, για τις τιμές ρύπων.
- Ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και διαρκούς διαβούλευσης με όλες τις βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Βόλου, αλλά και στις βιομηχανικές περιοχές Βόλου και Βελεστίνου, στην προοπτική της επίτευξης συνθηκών λειτουργίας που δεν θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
- Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, περιβαλλοντικές πολιτικές που εφαρμόζονται στον κόσμο με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
Διαχείριση Απορριμμάτων
- Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, με στόχο τη μείωση του όγκου και του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και επανάχρησης
- Απόρριψη [κατηγορηματικά] οποιασδήποτε σκέψης δημιουργίας εργοστασίου SRF ή RDF και παράλληλη διερεύνηση των διαθέσιμων εργαλείων για την παραγωγή ενέργειας με χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, με γνώμονα το όφελος των δημοτών.
- Λήψη κάθε νομικού μέτρου για την αποτροπή δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF. Λήψη νομικών μέτρων για την ακύρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού. Ανάκληση των σχετικών αποφάσεων.
- Άσκηση κάθε πίεσης (προς πάσα κατεύθυνση) και λήψη κάθε νομικού μέτρου για την ανάκληση της απόφασης άδειας καύσης RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία.
ΑΓΕΤ
- Σε υλοποίηση της κατεύθυνσης της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου ανοίγουμε τη συζήτηση για την προοπτική μετεγκατάστασης του εργοστασίου, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, και την αξιοποίηση της έκτασης για εναλλακτική ―τουριστική – πολιτιστική ή άλλη― χρήση, με την λήψη, ταυτόχρονα, των κατάλληλων αντισταθμιστικών μέτρων για τους συνδεόμενους με άμεση ή έμμεση εργασιακή σχέση με τη βιομηχανία.
LNG
- Την λήψη κάθε μέτρου για την αποτροπή εγκατάστασης και λειτουργίας ενός τέτοιου έργου εντός του Παγασητικού Κόλπου.
ΑΠΕ
- Την διερεύνηση όλων των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των κτιριακών υποδομών του Δήμου Βόλου, με νέες βιώσιμες τεχνολογίες με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες και με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. ΦΒ και net metering όπου είναι εφικτό. Ηλιακούς για ΖΝΧ και led λάμπες παντού με εξοικονόμηση ενέργειας. Κατάργηση λεβητών πετρελαίου.
- Πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
ΝΕΡΟ
- Διασφάλιση επαρκούς, ποιοτικού και φτηνού νερού σε όλους ανεξαιρέτως του Πολίτες. Iσότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε φτηνό και καλό νερό.
- Ορθολογική και αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξή τους σε μακροχρόνια βάση. Επαρκής διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας υδάτινων πόρων για όλες τις απαραίτητες χρήσεις: οικιακή και βιοτεχνική χρήση, άρδευση και ανάγκες υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Διαχείριση των υδάτων και της υποδομής εφοδιασμού μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων, ώστε να αξιοποιείται το υψηλής ποιότητας νερό των ορεινών κυρίως φυσικών πόρων, στο μέγιστο βαθμό, αναλογικά με τη ζήτηση και τις ανάγκες της κάθε περιοχής, χωρίς να το στερείται καμιά πληθυσμιακή Ομάδα, αλλά και χωρίς να αποκλείεται άσκοπα κάποια άλλη.
- Προστασία δημοτικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, με αποτροπή κάθε μεθόδευσης να εκχωρηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα κομβικές λειτουργίες της. Ριζική αναδιοργάνωση της νευραλγικής αυτής δημοτικής επιχείρησης, ώστε να εξαλειφθούν όλες οι παθογένειές της και να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητές της.
- Εκδημοκρατισμός λειτουργίας ΔΕΥΑΜΒ με ετήσιο απολογισμό δραστηριοτήτων και δημόσιες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Αναβάθμιση σχέσης επιχείρησης – πολίτη με μόνιμη ενημέρωσης για την ποιότητα του νερού και το επίπεδο επεξεργασίας των λυμάτων. Συνέλευση κοινωνικών εταίρων για την διαβούλευση στην τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα της επιχείρησης. Διαφάνεια στα στοιχεία και στις μετρήσεις με ανοικτά δεδομένα προσβάσιμα σε όλους.
- Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών νερού στο σύνολο των καταναλωτών, ώστε να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία.
- Ανάπτυξη της ΔΕΥΑΜΒ σε επιχείρηση δικτύων, με δίκτυο Internet of Things (αισθητήρων) και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση του δικτύου και αξιοποίηση οπτικής ίνας για την παροχή διαδικτυακής σύνδεσης στο Δήμο.
- Αντικατάσταση παλαιών δικτύων στο σύνολο των οικισμών, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές.
- Προστασία των πηγών υδροληψίας από επιμολύνσεις και ρύπους που υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν την επάρκεια περιορίζοντας τους πόρους του κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση νερού (αποχετευτικό, ΕΕΛ και υγειονομική προστασία-συντήρηση πηγών υδροληψίας).
- Επιτάχυνση εκπόνησης μελετών ενίσχυσης υδραγωγείου με πηγαία νερά από Μακρινίτσα και Αγ. Βλάσιο, ώστε να φτάσει η συμμετοχή των πηγαίων νερών στο νερό του Βόλου, της Ν. Ιωνίας και της Αισωνείας στο 90% καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Ενοποίηση υδραγωγείου πρώην δήμων Αγριάς και Αρτέμιδας. Να υδροδοτηθεί με ασφάλεια η Ν. Αγχίαλος που όλο το χρόνο υδρεύεται με υφάλμυρο νερό.
- Ολοκλήρωση αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στο Βόλο με την αντικατάσταση δικτύων στις συνοικίες Νεάπολης, Αγ. Ανάργυροι, Χρυσοχοΐδη.
- Σταδιακή κατάργηση γεωτρήσεων και αντικατάσταση της συνεισφοράς τους με νερό από πηγαία νερά.
- Στόχος ο περιορισμός του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 50.000 τόνους που αντιστοιχούν σε «πρόστιμο» 5.000.000€
- Δημιουργία φωτοβολταϊκών μικρών πάρκων με συνοδεία μικρών δικτύων διανομής με στόχο την επιπλέον μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 50%.
- Κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών με την αξιοποίηση της υφιστάμενης πτώσης των πηγαίων νερών.
- Eναρμόνιση με τις προδιαγραφές σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών, αυστηροί καθημερινοί έλεγχοι τριών επιπέδων (αυτοέλεγχοι σε επίπεδο δοκιμαστικής παρακολούθησης, ελεγκτικής και συμπληρωματικής παρακολούθησης, έλεγχοι από τρίτα διαπιστευμένα εργαστήρια και συνεργασία με τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, τόσο στους ελέγχους, όσο και σε θέματα υγειονομικής προστασίας και θεσμικού πλαισίου).
- Κατασκευή νέων υδατοδεξαμενών και ανακατασκευή-συντήρηση υπαρχoυσών, ώστε να αυξηθεί τουλάχιστον στο διπλάσιο η δυναμικότητα των δικτύων. Αυτό, σε συνδυασμό με την έξυπνη διανομή του νερού στα δίκτυα, η οποία θα επιτευχθεί με την παρακολούθηση δυναμικών παραμέτρων (όπως οι στάθμες και οι παροχές τροφοδοσίας των δεξαμενών, οι καταναλώσεις και οι πιέσεις σε διάφορα σημεία του δικτύου) και τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού, θα επιτρέψει να αξιοποιείται το πηγαίο νερό σε κάποιο δίκτυο, την ίδια χρονική στιγμή και σε ποσότητα που να μην δημιουργεί έλλειμμα σε κάποιο άλλο.
- Δημιουργία βάσης δεδομένων για τα επιμέρους στοιχεία του δικτύου (είδους υλικούς, χρονολογία εγκατάστασης, πίεση κλπ). Αυτό μπορεί να δώσει στοιχεία για πρόβλεψη βλαβών (ώστε να πραγματοποιούνται ενέργειες συντήρησης/ αντικατάστασης πριν προκύψει η βλάβη).
- Άρδευση μέσω κλειστών κυκλωμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα και να εξοικονομείται νερό γι’ άλλες χρήσεις και χάριν της αειφορίας.
- Επαναχρησιμοποίηση υγρού λύματος Βιολογικού στην άρδευση και στην βιομηχανία, με στόχο την μείωση της άντλησης νερού από γεωτρήσεις.
- Κατασκευή και λειτουργία κοινόχρηστων βρυσών σε διάφορα σημεία της πόλης. Μελέτη για τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου βρυσών με πηγαίο νερό από το Πήλιο κατά μήκος των 3 μεγάλων χειμάρρων του (Άναυρος, Κραυσίδωνας, Ξηριάς).
- Επίλυση προβλήματος όμβρίων υδάτων σε Αγριά και Ν. Αγχίαλο με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα.
- Oργάνωση και ελεγχόμενη λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών. Δημιουργία ανεξάρτητου δικτύου δεξαμενών νερού πυρόσβεσης στον περιαστικό χώρο. Διεκδίκηση χρηματοδότησης για κατασκευή ανεξάρτητου συστήματος δεξαμενών νερού πυρόσβεσης στον περιαστικό χώρο.
- Ολοκλήρωση και επέκταση δικτύων αποχέτευσης, ώστε να αναβαθμιστεί και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
- Αξιοποίηση επεξεργασμένου λύματος για την άρδευση των χώρων πρασίνου του Δήμου. Αξιοποίηση «γκρίζων νερών» για χρήση ποτίσματος, πλύση αυτοκινήτων κλπ. Υποδειγματική εγκατάσταση σε κτίρια του Δήμου, ως παράδειγμα προς τους δημότες.
- Αξιοποίηση επεξεργασμένου λύματος για την δημιουργία περιαστικού πρασίνου στην περιοχή από Αγ. Στέφανο έως Κριθαριά.
- Έλεγχος έργου υδροδότησης Βόλου από την Κάρλα. Έλεγχος της ποιότητας του παρεχόμενου νερού από τις 33 γεωτρήσεις.
- Προμελέτη για τη δημιουργία ταμιευτήρων νερού σε διάφορες θέσεις του Πηλίου.
- Τοποθέτηση δεξαμενών σε αγροτικές περιοχές για πότισμα ζώων.
Η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις στην ΕΕ και θέμα που απασχολεί πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Δεν μπορεί το 2023 ο Βόλος να συζητά ακόμη για πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης ή για αστυνόμευση στις κεντρικές οδούς, μέτρα παρωχημένα και εκτός εποχής. Η Βιώσιμη Κινητικότητα φέρνει τον καθένα και την κάθε μια πιο κοντά στην πόλη και στους ανθρώπους της. Η πόλη τον προσκαλεί ως κοινωνία, αισθητική, αρχιτεκτονική και πολεοδομία.
- Εγκαθίδρυση και υλοποίηση σχεδίου κινητικότητας στην πόλη με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας. Στόχος η αποτροπή χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης και η βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των πολεοδομικών κέντρων, αντί της βελτίωσης της χωρητικότητας του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση της κυκλοφοριακής ροής. Ανάπτυξη ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας αστικών μετακινήσεων με δημόσια (κοινόχρηστα) μέσα (mobility-as-a-service) σύμφωνα με την εμπειρία των Ευρωπαϊκών πόλεων. Διεκδίκηση επενδύσεων σε σύγχρονα δημόσια μέσα μεταφοράς με αξιοποίηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΤΕπ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κοκ)
- Κατάρτιση και επικαιροποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΒΑΚ
- Επέκταση πεζοδρομήσεων και οδών ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας
- Επέκταση πεζοδρομίων στους τέσσερις βασικούς άξονες του Βόλου (Ελ. Βενιζέλου – Κ. Καρτάλη – Δημητριάδος – Ιάσωνος) για την τεχνική αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, την απόδοση χώρου στον πεζό και στον ποδηλάτη με παράλληλη φυτική ανάπλαση των δρόμων αυτών.
- Παραχώρηση θέσεων στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους στο πάρκινγκ της Φιλελλήνων.
- Εγκατάσταση και λειτουργία Ηλεκτρονικού Σύστηματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης μέσω κινητού τηλεφώνου και μηχανήματα που δέχονται κάρτες ανέπαφης συναλλαγής. Ανάπτυξη εφαρμογής για smartphones με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης και να προγραμματίζουν την μετακίνηση τους στην πόλη. Ενσωμάτωση πρακτικών επιβράβευσης.
- Μελέτη και εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος ασφαλούς και εύκολης μετακίνησης ατόμων με αναπηρία (ράμπες παντού – μετακίνηση σε ελεύθερα πεζοδρόμια – ηχητικά σήματα σε όλα τα φανάρια του Κέντρου). Επέκταση υποδομών προσβασιμότητας στα τοπικά κέντρα. Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε δημοτικές υπηρεσίες και δημόσιους χώρους
- Ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου με Αγριά-Αλυκές-Ν. Αγχίαλος. Αξιοποίηση μελέτης ΣΥΘΕΜΜΑ από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- Μελέτη, σχεδιασμός και εφαρμογή ενός σύγχρονου δικτύου ασφαλών και προστατευόμενων ποδηλατοδρόμων. Μετατροπή της πόλης σε «πόλη ποδηλάτου» και «ευχάριστου περπατήματος».
- Βέλτιστη αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Η πόλη μας δυστυχώς δεν έχει περιθώρια για σπατάλη δημόσιου χώρου. Κάθε δρόμος πρέπει να έχει πολύ σαφείς λωρίδες κυκλοφορίας με τα ελάχιστα δυνατά πλάτη. Όλος ο υπόλοιπος χώρος να αποδίδεται στον πεζό, στο ποδήλατο, σε εστίες πρασίνου, σε κυψέλες ξεκούρασης και αναψυχής. Οι χώροι parking σε δρόμους στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι ελεγχόμενης στάθμευσης μικρής διάρκειας, και μόνο εκεί που έχουν καλυφθεί οι παραπάνω κατηγορίες. Μετατροπή της πόλης σε «πόλη ποδηλάτου»
- Αγορά και χρήση δημοτικού γερανού για την απομάκρυνση παρανομούντων οχημάτων. Δημιουργία χώρου φύλαξης.
- Δημιουργία «έξυπνου κέντρου κίνησης» στα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας.
- Καθιέρωση κινήτρων σε υπαλλήλους του Δήμου για την χρήση ποδηλάτου προς τους εργασιακούς χώρους.
- Εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα, σε κοινόχρηστους χώρους.
- Ανάπτυξη και επέκταση δικτύου “volos bike” σε όλη την πόλη, ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να μπορούν να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν σε επιλεγμένα σημεία διαθέσιμα δημοτικά ποδήλατα τα οποία θα χρησιμοποιούν/ενοικιάζουν και θα τα επιστρέφουν σε κάποιο άλλο σημείο στάθμευσης. Ανάπτυξη εφαρμογής smartphone για ενημέρωσε σε πραγματικό χρόνο για την διαθεσιμότητα, τις χρεώσεις, τα σημεία επιστροφής, τον σχεδιασμό διαδρομής και την δυνατότητα πληρωμής.
- Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός στάσεων αστικών λεωφορείων. Χρήση τηλεματικής σε όλες τις στάσεις. Eκσυγχρονισμός έκδοσης εισιτηρίων. Πυκνότερα δρομολόγια. Κίνητρα για την χρησιμοποίηση Μ.Μ.Μ.
- Ουσιαστική επαναδημιουργία των δύο πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής σε σταθερή και μόνιμη βάση, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και τους φορείς που ενεργοποιούνται στον χώρο της οδικής ασφάλειας.
- Χώροι στάθμευσης στον Αγ. Λαυρέντιο, Δράκεια
- Υπόγειος χώρος στάθμευσης στην Πορταριά
- Λειτουργία γραμμής αστικού ΚΤΕΛ από και προς το λιμάνι και τον Σταθμό ΟΣΕ.
- Ολοκλήρωση Μελέτης παράκαμψης Α. Μεριάς
- Τοπικές μελέτες οδικής κυκλοφορίας με σημάνσεις και λοιπές παρεμβάσεις στο σύνολο των οικισμών όλου του Δήμου.
- Τήρηση κανονισμού ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων.
Ο Βόλος, δυστυχώς καταλαμβάνει την τελευταία θέση πανελλαδικά, καθώς μόλις το 4,92% των αστικών περιοχών του καλύπτεται από δέντρα. Σύμφωνα με την έκθεση η πιο πράσινη ελληνική πόλη είναι η Καλαμάτα, καθώς το 54,4% των αστικών περιοχών της καλύπτεται από δέντρα (23,2 από τα 42,6 τ. χλμ.). Είναι γνωστό ότι οι χώροι πρασίνου αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων καθώς, λόγω των πολλαπλών ωφελειών τους τόσο στην βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Θέλουμε χώρους πράσινου σε όλη την πόλη, προσβάσιμοι σε όλους και σε μικρή απόσταση περπατήματος.
- Ευρύ πρόγραμμα εκτεταμένης δενδροφύτευσης στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Στόχος είναι ο Βόλος να γίνει η πιο πράσινη πόλη της Ελλάδος με διπλασιασμό της αναλογίας αστικού πρασίνου ανά κάτοικο. Υιοθέτηση προγράμματος «Πράσινο Παντού».
- Δημιουργία χώρων πρασίνου στους υφιστάμενους δεσμευμένους χώρους από το σχέδιο πόλης
- Δημιουργία «δρόμων κήπου» με βάση το παράδειγμα της Αμβέρσας. Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα (σε πλημμύρες και καύσωνα), την βιωσιμότητα, την κοινωνικότητα κάνοντας τους χώρους πιο ήρεμους, πιο πράσινους.
- Δημιουργία νησίδας πρασίνου στην οδό Λαρίσης.
- Δημιουργία Πάρκων Τσέπης (Pocket Parks) εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος
- Συνεργασία με τον ΟΣΕ για πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων στις εκτάσεις του εντός της πόλης.
- Δημιουργία και λειτουργία Ανθοκηπίου. Λειτουργία ετήσιας πανελλήνιας ανθοκομικής έκθεσης
- Καθιέρωση ετήσιου διαγωνισμού για πράσινα μπαλκόνια.
- Καθιέρωση κινήτρων (π.χ. απαλλαγή από δημοτικά τέλη) για φυτική κάλυψη ακαλύπτων χώρων πολυκατοικιών, ώστε να μετατραπούν αυτοί σε «πράσινους πνεύμονες» της πόλης.
- Δημιουργία χώρων πρασίνου σε συνεργασία με τις Δ/σεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα προαύλια σχολείων και ένταξη αυτών στα μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σε τετραγωνικά το πράσινο αποτύπωμα της πόλης. Βράβευση της ωραιότερης πρότασης ανά σχολείο και ανά βαθμίδα.
- Ενθάρρυνση της δημιουργίας δημοτικών κήπων, ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συμμετοχής στη φύτευση και τη διατήρηση του πρασίνου στην πόλη.
- Προώθηση της χρήσης αυτοφύτευτων κήπων σε μπαλκόνια και στέγες κτιρίων, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του πρασίνου στην πόλη.
- Ενθάρρυνση της δημιουργίας οργανωμένων κοινοτήτων που θα ασχολούνται με τη φύτευση και τη διατήρηση του πρασίνου στην πόλη και θα διαχειρίζονται κήπους και πάρκα με τη συνεργασία των κατοίκων
- Ενίσχυση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον οικοτουρισμό στην πόλη, με τη δημιουργία θεματικών κήπων και περιπατητικών διαδρομών
- Καταγραφή και αποτύπωση σε GIS όλων των δέντρων της πόλης, για την καλύτερη παρακολούθηση του αστικού πρασίνου στο σύνολο του, διευκόλυνση των προμηθειών, αντικαταστάσεων, παρακολούθησης της υγείας αυτών.
- Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας για τη λειτουργία κοινοτικών λαχανόκηπων από τους δημότες
Η πόλη είναι οι κοινόχρηστοι χώροι της και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει. Οι κοινόχρηστοι χώροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, στη βιώσιμη ανάπτυξη και αστική ανθεκτικότητα των πόλεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε ανοιχτούς, ελεύθερους, βιώσιμους ζωντανούς χώρους, που θα χρησιμοποιούνται από τον φυσικό χρήστη αυτών, δηλ. τον πολίτη. Χώρους όπου ο πολίτης θα μπορεί να διασκεδάζει, να δουλεύει, να αθλείται, να κοινωνικοποιείται, να περνάει τον χρόνο του, που θα επιδιώκει να επισκέπτεται. Θέλουμε χώρους αναβαθμισμένους και ανοικτούς στην κοινωνία
- Προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη των κοινοχρήστων χώρων της πόλης. Απόδοση αυτών στους φυσικούς χρήστες.
- Προστασία των δεσμευμένων χώρων από το σχέδιο πόλης χάριν κοινοχρήστων χώρων. Αξιοποίηση της Τράπεζας Γης για ικανοποίηση των ιδιοκτητών με τις δεσμευμένες ιδιοκτησίες.
- Επικαιροποίηση της κανονιστικής απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους σε συνεργασία με ΤΕΕ, Εμπορικό Σύλλογο και Σύλλογο καταστημάτων καφέ και εστίασης.
- Εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους. Απελευθέρωση των κοινοχρήστων χώρων από κατασκευές και κινητά εμπόδια.
- Αποξήλωση από την πόλη του περιττού αστικού εξοπλισμού (π.χ. παλαιές πινακίδες, παγκάκια κλπ).
- Εφαρμογή νομοθεσίας για την παράνομη διαφήμιση και τις παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.
Η εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στην πόλη είναι μονόδρομος για μια βιώσιμη πόλη, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, για μια ανθεκτική πόλη. Ο Δήμος πρέπει να έχει πολιτική, σχέδιο, δράσεις και υποδομές που να καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο : από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι την διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά/πώληση δευτερογενών πρώτων υλών.
- Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Απορριμμάτων. Αλλαγή μοντέλου υπηρεσιών καθαριότητας. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
- Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου καθαριότητας της πόλης και ανακύκλωσης. Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας και απόδοσης του. Καθορισμός δεικτών επίδοσης.
- Υιοθέτηση αρχών κυκλικής οικονομίας. Στην κυκλική οικονομία η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Πρόληψη, μείωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών απορριμμάτων.
- Στρατηγική για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων με στόχο τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που δημιουργούνται και την αξιοποίηση των αποβλήτων ως πρώτες ύλες σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Τη διαλογή στη πηγή με σύστημα 4 (τεσσάρων) αρχικά κάδων (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο), περισσοτέρων στην συνέχεια του προγράμματος και παράλληλα με τη απαραίτητη ενημέρωση ως προς τα κέρδη μιας τέτοιας επιλογής. Τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για επικίνδυνα υλικά όπως μπαταρίες, φάρμακα, λάμπες, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ.
- Ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας στον τομέα της γεωργίας, μέσω της υποστήριξης της ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών, της μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων και της ενθάρρυνσης της τοπικής παραγωγής και διανομής τροφίμων.
- Ενίσχυση της οικονομίας της κοινής χρήσης (sharing economy), μέσω της υποστήριξης της κοινής χρήσης αγαθών και υπηρεσιών, όπως των κοινόχρηστων χώρων εργασίας, των κοινοχρήστων ποδηλάτων, των κοινοχρήστων αυτοκινήτων και των κοινών χώρων στάθμευσης.
- Επένδυση σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπως η ανάπτυξη προϊόντων με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, η ανάπτυξη ανακυκλώσιμων υλικών και η ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ανάκτησης και επεξεργασίας αποβλήτων.
- Εγκατάσταση καφέ κάδων για οργανικά απορρίμματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Δημιουργία μονάδας παραγωγής κομπόστ, η οποία θα επεξεργάζεται τα υλικά που προκύπτουν από τις εργασίες της Υπηρεσίας Πρασίνου και θα δημιουργεί λίπασμα που θα χρησιμοποιείται στους δημοτικούς χώρους πρασίνου αλλά και σε δημότες.
- Ανάπτυξη Προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης με δωρεάν διανομή κομποστοποιητών και χορήγηση κινήτρων. Την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης και κομπόστ σε όλες τις σχολικές υποδομές Επέκταση συστήματος υπόγειων κάδων στα τουριστικά σημεία του Δήμου.
- Εξορθολογισμός λειτουργίας ΧΥΤΑ Βόλου
- Εξορθολογισμός κανονισμού καθαριότητας. Επικαιροποίηση κανονιστικής απόφασης. «Όποιος ρυπαίνει πρέπει να πληρώνει».
- Πιλοτική Εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής ανταποδοτικών τελών με σκοπό την δημιουργία κινήτρων για την μείωση της παραγωγής αποβλήτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης .
- Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την διαχείριση του συστήματος καθαρισμού-συλλογής – μεταφοράς απορριμμάτων αλλά και των πόρων του συστήματος (εξοπλισμός, καύσιμα, ανταλλακτικά κλπ)
- Δημιουργία πράσινων σημείων ανακύκλωσης: α) Βασικό Πράσινο Σημείο (ΒΠΣ). β) Μικρό Πράσινο Σημείο (ΜΠΣ) σε διάφορες συνοικίες. γ) Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (Κ.Α.Ε.Δ.Ι.Σ.Π.) σε διάφορες Δημοτικές ενότητες.
- Δημιουργία Μονάδας Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) σε δημοτικό οικόπεδο.
- Αναβάθμιση και επέκταση ειδικών προγραμμάτων αποκομιδής (ραντεβού, εκ των προτέρων, προγραμματισμός, σακούλες) ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας και την περιοχή.
- Ορθολογικότερος και αποδοτικότερος σχεδιασμός διαδρομών απορριμματοφόρων σε σχέση με τις εκάστοτε συνθήκες κυκλοφοριακής φόρτισης των περιοχών για ταχεία αποκομιδή απορριμμάτων και εξοικονόμηση πόρων.
- Εφαρμογή smartphone για τους πολίτες που θα ενημερώνονται για την θέση και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ενώ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις ενημέρωσης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και σε προγράμματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.
- Πρόγραμμα ευρείας ενημέρωση δημοτών για τρόπους μείωσης απορριμμάτων.
- Εγκαθίδρυση Συστήματος τηλε-παρακολούθησης οχημάτων του Δήμου, ποδηλάτων και κάδων απορριμμάτων. Παρακολούθηση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Αναφορά θέσης (cell-id & gps). Αναφορές λειτουργίας και χρήσης οχήματος. Βέλτιστη δρομολόγηση.
- Δημιουργία από το Δήμο ή σε συνεργασία με ΚοινΣΕπ οργανωμένου συστήματος συλλογής – επισκευής – αποθήκευσης – επαναχρησιμοποίησης μεταχειρισμένων ειδών. Έπιπλα, οικιακά είδη, βιβλία, παιχνίδια, ιατρικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φάρμακα, ρούχα, παπούτσια κ.α μπορούν να εξυπηρετήσουν με μικρό αντίτιμο, ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούρια. Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση, επειδή εξοικονομείται ενέργεια, πρώτες ύλες, και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας του 2022, «ο Δήμος Βόλου καταλαμβάνει αυξημένο ποσοστό ακραίας φτώχειας της τάξης του 25,45%, σχεδόν διπλάσιο από τα ποσοστά των άλλων τριών Δήμων της Θεσσαλίας» περαιτέρω έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη από όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας. Θέλουμε το Βόλο κυψέλη καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, hotspot τουριστών, επιχειρηματιών, ψηφιακών νομάδων.
- Προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων στο μεταποιητικό τομέα, με αναβάθμιση των παραγωγικών και κοινωνικών υποδομών.
- Στήριξη των start-ups, με ανάπτυξη δικτύου δομών στήριξης (χώροι συνεργασίας – coworking spaces – σε δημοτικά κτίρια, θερμοκοιτίδες, προγράμματα επιτάχυνσης κοκ) διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας crowdfunding ή ειδικού ταμείου για την χρηματοδότησή τους και ανάδειξη της πόλης ως πόλου επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας.
- Συνεργασία Δήμου με Πανεπιστήμιο (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Σύνδεσμο Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Επιμελητήριο για ανάδειξη «επιχειρηματικού κόμβου», με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πολιτικής , χρηματοδοτικά και θεσμικά.
- Αξιοποίηση ακινήτων Δήμου για την στέγαση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
- Στήριξη συμπράξεων και δικτυώσεων μεταξύ νεοφυών και υφιστάμενων καθιερωμένων επιχειρήσεων και δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.
- Δημιουργία ενιαίας βάσης των υπόχρεων προς τον Δήμο, αλλά και υποχρεώσεων του Δήµου προς τρίτους, με στόχο την ακριβή αποτύπωση της κατάστασης των διαθεσίμων του Δήμου Βόλου και την παράλληλη υιοθέτηση διαδικασιών αυτόματου συμψηφισμού υποχρεώσεων – απαιτήσεων
- Δημιουργία χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης για όλα τα στελέχη του Δήμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.
- Δημιουργία χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για επαγγελματίες του τουρισμού, της μεταποίησης και των τεχνικών έργων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.
- Προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών στις Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του Δήμου Βόλου.
- Αξιοποίηση hackathons και προανταγωνιστικών καινοτόμων προμηθειών για ενίσχυση της σύνδεσης Πανεπιστημίου-Δήμου-Βιομηχανίας.
- Δικτύωση και συνεργασία της πόλης με αντίστοιχες πόλεις στην Ευρώπη. Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα.
- Στήριξη επιχειρηματικότητας ευάλωτων ομάδων ως μέσο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αποκλεισμών και των ανισοτήτων.
- Αντιμετώπιση παραεμπορίου και ενίσχυση παρουσίας δημοτικής αστυνομίας.
- Προώθηση συνεδριακού τουρισμού σε συνεργασία με το ΠΘ και τις επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις.
- Στόχος ο Βόλος να διεκδικεί ενεργά την διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο
- Ίδρυση γραφείου διαμεσολάβησης εργασίας (για ψηφιακούς νομάδες) ενθάρρυνσης επιχειρηματικότητας, συνεργασίας με εξειδικευμένους φορείς.
- Συνεργασία με τους φορείς της βιομηχανίας (φορέας διαχείρισης ΒΙΠΕ, Σύνδεσμοι κλπ) για την υλοποίηση βιομηχανικών οικοσυστημάτων και εφαρμογών κυκλικής οικονομίας.
Η νέα εποχή απαιτεί από τους Δήμους να πρωταγωνιστούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών για την περίοδο 2022, ο Δήμος Βόλου βρίσκεται και πάλι στις τελευταίες θέσεις, αφού παρέχει μόνο 26 ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες. Την εποχή των νέων τεχνολογιών, της ψηφιοποίησης, των «έξυπνων πόλεων», ένας πολίτης στο Δήμο για να πάρει ένα απλό αντίγραφο του φακέλου του της οικοδομικής του αδείας, μπορεί να περιμένει και τρείς μήνες.
- Εξορθολογισμός Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου με εγκαθίδρυση νέων λογιστικών προτύπων. Μείωση δημοτικών τελών.
- Αποκατάσταση συμμετοχικών διαδικασιών των δημοτών στην λήψη των αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Ενθάρρυνση συμμετοχικών διαδικασιών. Ο Δήμος οφείλει να δώσει φωνή και χώρο στους πολίτες στην χάραξη πολιτικών για την πόλη. Διενέργεια δημοψηφισμάτων για καίρια και σημαντικά ζητήματα του Δήμου.
- Παρακολούθηση όλων των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου Βόλου (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) μέσω διαδικτύου. Δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής και παρέμβασης των δημοτών στις συνεδριάσεις, μέσω υπηρεσίας real time chat room, για την οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, το Προεδρείο και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων. Διευκόλυνση συμμετοχικών διαδικασιών ειδικά των δημοτών των δημοτικών ενοτήτων. Διευκόλυνση συμμετοχής πολιτών και υποβολής προτάσεων και παρατηρήσεων. Ο πολίτης να είναι συμμέτοχος των οργάνων αυτών και όχι αντίδικος.
- Σύνδεση της δημοτικής αρχής και των λειτουργιών του Δήμου με όλους τους πολίτες που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου.
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου. Δημιουργία νέων υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνολογία. Κατάρτιση στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού.
- Διαρκής ηλεκτρονική αξιολόγηση από τους πολίτες, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εκφράζουν το βαθμό ικανοποίησης τους για την πορεία υλοποίησης κάθε παρέμβασης όσο και για τα αποτελέσματα της με βάση το στόχο που έχει τεθεί. Ανάπτυξη πλατφόρμας για την εφαρμογή των παραπάνω και την αποτύπωση των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών του Δήμου και παρακολούθησης της εξέλιξης.
- Ψηφιοποίηση Αρχείου Πολεοδομίας. Δημιουργία υπηρεσίας Ψηφιακής Πολεοδομίας ώστε οι πολίτες να μπορούν να διευθετούν τις υποθέσεις τους και να ενημερώνονται για αυτές μέσω της πλατφόρμας, αλλά και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που η εν λόγω υπηρεσία προσκομίζει. Εκτός των παραπάνω, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποτελεί μία πολυεπίπεδη βάση δεδοµένων γεωγραφικής πληροφορίας, που θα αποτυπώνει την ακίνητη περιουσία και τα δίκτυα Δήµου, αλλά και όλες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της πόλης (σχέδιο πόλης, εν εξελίξει έργα κτλ). Συμμετοχή ιδιωτών μηχανικών στην ψηφιοποίηση. Όποιος αναζητεί και χρησιμοποιεί φάκελο προς χρήση του θα υποχρεούται να τον αποστείλει κατά την παράδοση του και ψηφιακά στην Υπηρεσία Δόμησης για κοινή χρήση και συντόμευση της διαδικασίας ψηφιοποίησης.
- Αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Εγκαθίδρυση Διαδικασιών Διαφάνειας. Αναρτήσεις στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου και όχι μόνο αυτών που επιβάλλονται από την Διαύγεια.
- Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στο Ψηφιακό Κόσμο: Η δράση έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση, στη διαθεσιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και στην καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις (γεωγραφικές, ηλικιακές, άτομα με αναπηρία κλπ.).
- Περιορισμό της χρήσης χαρτιού στις συναλλαγές με τους δημότες, στο 50% του σηµερινού.
- «Άνοιγμα» του Δήμου στα σχολεία, στο πρότυπο της Βουλής των Εφήβων, με την συμμετοχή των μαθητών στις διαδικασίες και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
- Βελτίωση οργανογράμματος των υπηρεσιών του Δήμου. Αναμόρφωση κεντρικών υπηρεσιών με δημιουργία μεικτών δι-υπηρεσιακών κλιμακίων για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη.
- Θέσπιση ημέρας ενημέρωσης δημοτών – open doors day- σε σχέση με την πορεία των έργων του Δήμου και άλλων θεμάτων
- Ανοικτά δεδομένα, ανοικτά πρότυπα. Πρόσκληση οργανισμών, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα ερευνητικά ιδρύματα να προτείνουν λύσεις σε προβλήματα της πόλης, μελετώντας και αναλύοντας δεδομένα που δίνονται σε αυτούς για έρευνα και μελέτη.
- Σύστημα GIS (Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών) για την οργάνωση των δεδομένων του πολεοδομικού σχεδιασμού με σκοπό την υποβοήθηση στην λήψη αποφάσεων αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
- Δωρεάν wifi στους οργανωμένους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.
Με οραματισμό, ρεαλισμό και συνεργασία φορέων προτείνουμε παρεμβάσεις μέσω των οποίων η πόλη αποκτά ταυτότητα, τοπόσημα, αλλάζει, πρωταγωνιστεί, ικανοποιεί χρόνιες ανάγκες των κατοίκων της. Προτείνονται παρεμβάσεις πολυεπίπεδης αναβάθμισης σε περιοχές πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας. Παρεμβαίνουμε στον χώρο υπερ του πολίτη.
- Μελέτη και αναγνώριση κοινόχρηστου οδικού δικτύου, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της απόφασης του ΣτΕ με την εκτός σχεδίου δόμηση και των εγκλωβισμό χιλιάδων ιδιοκτησιών. Προώθηση εκπόνησης πολεοδομικών μελετών.
- Δημιουργία σε συνεργασία με Περιφέρεια και ΟΣΕ πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου κατά μήκος των γραμμών του τρένου, στο παραλιακό μέτωπο από Παναγία Τρύπα έως Σουτραλί (Δρόμος Υγείας).
- Διαμόρφωση διαδρομών και χώρων πρασίνου από τις εκβολές του Αναύρου μέχρι την Παναγία Τρύπα.
- Ολοκλήρωση σκέλους περιφερειακής οδού προς Μπουρμπουλήθρα και δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων για την ασφάλεια των πολιτών.
- Μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Κέντρο στην Περιφέρεια της πόλης, στην έκταση που έχει παραχωρήσει ο Δήμος από το 2012.
- Μετεγκατάσταση Δικαστικού Μεγάρου.
- Ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίου στον χώρο του Κοιμητηρίου.
- Δημιουργία χώρου για πολιτικές κηδείες στον χώρο του Κοιμητηρίου.
- Ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού Κοιμητηρίου των Ταξιαρχών. Λειτουργία ως «ανοικτού πάρκου» και «ιστορικού τόπου» παράλληλα, στα πρότυπα λειτουργίας του κοιμητηρίου – μνημείου της UNESCO του Σκογκσυρκογκέρντεν στην Στοκχόλμη.
- Αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου στο τέρμα του Κορδονιού (σε συνεργασία με τον ΟΛΒ).
- Αναβάθμιση και διαμόρφωση της παράκτιας ζώνης στα Πευκάκια.
Αξιοποίηση της κοίτης στους χείμαρρους Κραυσίδωνα και Άναυρο με φυτεύσεις, διαδρομές και ενίσχυση της αντιπλημμυρικής λειτουργίας τους. - Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Γορίτσας με την ανάδειξη, αναβάθμιση των παραλιών «Ιάσων», «Νηρεάς», «Τρίτων».
- Συνεργασία με ιδιοκτήτες για αποκατάσταση και επανάχρηση του Ξενοδοχείου της Γαλλίας και του εργοστασίου Μεφσούτ.
- Δημιουργία νέων σχολικών αιθουσών. Αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών. Βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων.
- Αποκατάσταση και ανάδειξη «Αρχοντικού Κοντού» στα Λεχώνια.
- Αξιοποίηση Κτιρίου Αδαμόπουλου, για την λειτουργία «Κέντρου Μελετών και Ερευνών Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»
- Ανάπλαση πάρκου Α. Βαλαχής
- Ανάπλαση πλατείας Ρ. Φεραίου
- Ανάπλαση συνοικίας Παλαιών και διατήρηση παραδοσιακού χαρακτήρα
- Ανάπλαση χώρου ΟΣΕ σε Αγριά, σε συνεργασία με ΟΣΕ
- Ανάπλαση παραλιακής οδού Ν. Αγχιάλου με δημιουργία παιδικής χαράς και κατασκευή δημοτικής waterland
- Δημιουργία γραμμικών πάρκων σε παρόδιους οδούς χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου
- Ανάδειξη ιστορίας και πολιτισμού Ν. Ιωνίας. Επίκεντρο η ιστορία των προσφύγων και των προσφυγικών σπιτιών. Αναβάθμιση μουσείου Ιστορικής Μνήμης σε συνεργασία με τα Γ.Α.Κ.
- Δημιουργία σημείων αναφοράς μέσα στην πόλη και θεματικών πάρκων με ιστορικά στοιχεία του τόπου μας. Ενεργοποίηση των ντόπιων καλλιτεχνών και όχι μόνο, ώστε να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα στην πόλη.
- Διαγωνισμός Γλυπτικής για τις εγκαταστάσεις εντός των οδικών κόμβων της πόλης. Σύνδεση με το branding της πόλης. Ένα γλυπτό σε κάθε κόμβο. (βλ. Δρομέας στην Αθήνα, ομπρέλες Ζογγολόπουλου στην παραλία Θεσσαλονίκης, κλπ). Σε συνδυασμό με πάρκο Ανάυρου και άλλες μικρότερες υπάρχουσες επεμβάσεις ο Βόλος αποκτά μια νέα διάσταση της καλλιτεχνικής του φυσιογνωμίας.
- Επανάχρηση εγκαταλειμμένων κτιρίων, συνεργασία με Πανεπιστήμιο, Πολιτιστικούς Φορείς.
- Λειτουργία δημοτικού λαχανόκηπου
- Λειτουργία βοτανικού κήπου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ηχορύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης, οι οποίοι αξιοποιώντας τις δικτυακές υποδομές του Δήμου θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, στις αρμόδιες υπηρεσίες τις μετρήσεις που θα καταγράφουν για την αντιμετώπιση τυχόν υπερβάσεων.
- Υιοθέτηση ενός διαρκούς προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και το Πανεπιστήμιο, ώστε η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον να καλλιεργείται από την προσχολική/σχολική ηλικία.
- Στεγασμένη λαϊκή αγορά σε δημοτικό χώρο, με καθορισμένους χώρους στέγασης εμπόρων και παραγωγών, με κανονισμό λειτουργίας. Αποσυμφόρηση δρόμων από λαϊκές αγορές ενδυμάτων-υποδημάτων.
- Επέκταση του προγράμματος Εγκατάστασης γρήγορων κωδικών πληροφόρησης (QR marks), που είχε εφαρμόσει πιλοτικά το ΔΙΕΚ Βόλου, σε όλα τα αξιοθέατα, τα κεντρικά σημεία και τις λαϊκές αγορές της πόλης, σε συνεργασία πάντα µε τους φορείς της πόλης, και την δημιουργία ενός σύγχρονου Ηλεκτρονικού Οδηγού, που θα ενημερώνει τον πολίτη και τον επισκέπτη, ανάλογα µε τη θέση του στην πόλη
- Τηλεμέτρηση και έλεγχος κατανάλωσης φυσικού αερίου, ηλεκτρικού Ρεύματος και φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία. Έλεγχος κατανάλωσης μέσω internet/mobile app και sms ειδοποιήσεων. Παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης και ειδοποίηση σε περίπτωση βλαβών των κτιρίων σε πραγματικό χρόνο.
- Επισκευή λιμανιού και επέκταση λιμενοβραχίονα σε Ν. Αγχίαλο.
- Πρότυπες παιδικές χάρες στο σύνολο των οικισμών του Δήμου. Παιδικές χαρές για ΑμεΑ.
- Δημοτικός φωτισμός και στη τελευταία απομακρυσμένη γειτονιά του πιο απομακρυσμένου οικισμού του Δήμου.
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στο σύνολο του Δήμου.
- Οδική Σύνδεση Σέσκλου – ΒΙΠΕ- Διμηνίου.
- Οδική Σύνδεση Σέσκλου – Χρ. Ακτής Παναγιάς
- Βελτίωση εισόδου Σέσκλου από Λατομείο έως Πλατεία.
- Κατασκευή εγκεκριμένης δεύτερης εξόδου περιφερειακής οδού Αγριάς δίπλα από το “Lidl”. Διάνοιξη παράλληλων οδών σχεδίου πόλης Αγριάς που καταλήγουν στην δεύτερη έξοδο του περιφερειακού. Ένα έργο που θα ανακουφίσει την κίνηση και θα μειώσει ρύπανση και ηχορύπανση στην πόλη της Αγριάς. Συνένωση δρόμου Αγ. Λαυρεντίου – Δράκειας για παράκαμψη κορεσμένης εθνικής οδού.
- Διευθέτηση ρεμάτων Αγριάς
- Οδική παράκαμψη Άλλης Μεριάς δια μέσου Λόφου Επισκοπής όπου υπάρχει χαραγμένος παλαιός δρόμος και προκαταρκτική μελέτη.
- Οδική παράκαμψη «Μπράνης» στην Μακρινιτσα, όπου υπάρχει σχετική μελέτη.
- Αποπεράτωση ιστορικού ξενοδοχείου «Θεοξένεια» στην Πορταριά.
- Ολοκλήρωση αξιοποίηση αρχοντικού Καραβέργου στην Μακρινίτσα.
- Μετατροπή κτιρίου κοινοτικού γραφείου Ανακασιάς για την λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού.
- Υπογειοποίηση καλωδίων δικτύων κοινής ωφέλειας στα κέντρα των παραδοσιακών οικισμών.
Μεταχειριζόμαστε τα αδέσποτα ζώα μας με κανόνες ευζωίας, με σεβασμό, με πολιτισμό. Προτείνουμε πλάνο 4ετίας για τον έλεγχο του σημερινού μεγάλου πληθυσμού αδεσπότων.
- Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου
- Πλήρης Ανακαίνιση και επέκταση θέσεων Καταφυγίου Γλαφυρών
- Δημιουργία 2ου καταφυγίου στην ανατολική πλευρά του Δήμου
- Προώθηση προγραμμάτων στειρώσεων, αποπαρασιτώσεων των αδέσποτων ζώων, ως μέσο πρόληψης της αύξησης του αριθμού τους και μετάδοσης ασθενειών.
- Κίνητρα για υιοθεσία αδέσποτων από συμπολίτες μας και από άλλους φιλόζωους στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ανάπτυξη ενός σχεδίου υιοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας. Εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ευθύνη για τη φροντίδα των ζώων και την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων.
- Την καθιέρωση Ημέρας υιοθεσίας αδέσποτων υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης.
- Δημιουργία πάρκων αναψυχής με περιφραγμένους χώρους, για κοινωνικοποίηση και εκτόνωση μέσω παιχνιδιού
- Πρόγραμμα ενημέρωσης με κτηνιατρικό σύλλογο, φιλοζωικά σωματεία, σε σχολεία
- Τοποθέτηση σημείων για τροφή και νερό σε επιλεγμένους χώρους της πόλης. Συνεργασία και με τους μεμονωμένους φιλόζωους πολίτες, ανεξάρτητα από τα οργανωμένα σωματεία, που σιτίζουν αδέσποτα ζώα.
- Δημιουργία δημοτικού ξενοδοχείου ζώων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ για όσους πολίτες δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα ζώα τους για μικρό χρονικό διάστημα.
Σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πολιτισμός χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες. Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας αποτελούν ζωτικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομική ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό στοιχείο της εικόνας και της ταυτότητας των πόλεων και των περιφερειών και συχνά το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται ο τουρισμός στις πόλεις. Προτείνουμε δράσεις και παρεμβάσεις σε σύνδεση με τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, για την δημιουργία διαλόγου και δημιουργία πολιτιστικών συμπεριφορών. Θέλουμε τον πολιτισμό στο επίκεντρο της πόλης. Θέλουμε τους πολίτες να διεκδικούν και να απαιτούν τα πολιτιστικά τους δικαιώματα.
- Ίδρυση και λειτουργία «Ανοικτού Μουσείου» με επαγγέλματα και δραστηριότητες που έχουν χαθεί συνυφασμένα με το Βόλο, το λιμάνι, το Πήλιο.
- Ίδρυση και λειτουργία Πινακοθήκης στο σημερινό κτίριο του διατηρητέου Δικαστικού Μεγάρου, όταν μετακινηθούν από το σημείο αυτό τα Δικαστήρια.
- Ίδρυση και λειτουργία Μουσείου ιατρικής σε χώρους του παλιού Νοσοκομείου που δεν χρησιμοποιούνται.
- Ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
- Ανάδειξη όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου. Πλήρης καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη όλων των γλυπτών, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
- Καθιέρωση του Βόλου ως καλοκαιρινού συναυλιακού προορισμού μεγάλης εμβέλειας.
- Υψηλής προστιθέμενης αξίας διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικές εκδηλώσεις (ανοιξιάτικο Φεστιβάλ κλασικής μουσικής, Φεστιβάλ για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, Διεθνές Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Βαγγέλης Παπαθανασίου» ή «Vangelis»), συνοδευόμενα από πολύ-πολιτισμικά street-food festivals σε σταθερή βάση. Διεκδίκηση φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας. Αφιερώματα και ετήσιες εκδηλώσεις στα μεγάλα καλλιτεχνικά κεφάλαια του τόπου, τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, τον Θεόφιλο, τον Vangelis.
- Ιδρύουμε το «Φεστιβάλ Πολιτισμού Βόλου» όπου κάθε γειτονιά συμμετέχει με δική της πολιτιστική εκδήλωση
- Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στα πρότυπα του Μύλου των Ξωτικών στα Τρίκαλα, με συγκεκριμένο θεματικό σκεπτικό και όχι απλώς την ύπαρξη λούνα παρκ ή παζαριού
- Ανάδειξη – Αναβάθμιση Μουσικού Σχολείου Βόλου
- Δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού όπου θα μπορούν ερασιτεχνικές πολιτιστικές ομάδες να τον αξιοποιούν για τις πρόβες και την προετοιμασία τους. Τους δίνουμε βήμα έκφρασης και παρουσίασης του έργου τους στο «Αχίλλειον» την «Παλιά Ηλεκτρική», σε άλλους δημοτικούς χώρους και σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη περιφέρεια του Δήμου
- Δημιουργίας εφαρμογής στην οποία οι Πολιτιστικοί σύλλογοι θα μπορούν να ενημερώνουν, αλλά και να ενημερώνονται, για ζητήματα που τους αφορούν.
- Ενίσχυση και συμμετοχή στον θεσμό του «Μουσικού χωριού».
- Καθιέρωση κοιμητηρίου Ταξιαρχών ως «ανοικτού μουσείου» και ανοικτού πάρκου. Υλοποίηση σχετικής υποδομής, εφαρμογών και πολυμέσων.
- Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μικροθηβών
- Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Γορίτσας. Ανάδειξη μονοπατιών.
- Ανάπτυξη εφαρμογών για smartphones εξατομικευμένης περιήγησης σε χώρους πολιτισμού και μνημείων του Δήμου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη.
- Ποιοτική αναβάθμιση «γιορτής κρασιού» σε Ν. Αγχιάλο.
- Ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Σέσκλου στην διαδρομή Πολιτισμού-Τουρισμού στην Θεσσαλία για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Φιλοξενία κάθε χρόνο της έκθεσης Comicon
- Εκτύπωση βιβλίου για την τοπική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ενίσχυση ερευνητών τοπικής ιστορίας.
Ο αστικός τουρισμός έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ιδίως τα τελευταία χρόνια. Πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει σημαντικές αναπτυξιακές στρατηγικές προκειμένου να καταστήσουν τις πόλεις τους θελκτικές για τους επισκέπτες μέσω των πρακτικών του citybranding και του placemarketing. O Bόλος είναι απών. Θέλουμε το Βόλο πρωταγωνιστή, με συγκεκριμένη ταυτότητα, συγκεκριμένο branding, συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.
- Ανάδειξη και ενίσχυση του τουριστικού branding πόλης.
- Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης προορισμού, για την παρακολούθηση και βελτίωση της ποιότητας της τουριστικής εμπειρίας, και το σχεδιασμό παρεμβάσεων και προβολής
- Ενδυνάμωση ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ για την καταγραφή και προσέλκυση Συνεδρίων, Αθλητικών Διοργανώσεων και Events. Η προσέγγισή τους θα είναι επαγγελματική, και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε επίπεδο συνεργασιών και networking με κορυφαίες εταιρίες διοργανώσεων συνεδρίων αλλά και Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά associations.
- Ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως συνεδριακού τουρισμού, περιπατητικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, darktourism, γαστρονομικού αρχαιολογικού, ναυταθλητικού τουρισμού κλπ.
- Καθιέρωση ειδικού marketing τουρισμού πόλης (city-break), με αξιοποίηση πολυμέσων, εφαρμογών, socials media.
- Προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των χωριών του Πηλίου και της τοπικής κουζίνας μέσα από εκδηλώσεις και διαφημιστικές ενέργειες.
- Διενέργεια ετήσιου Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου στις δημοτικές κοινότητες του Πηλίου.
- Δημιουργία photo shooting points σε συνεργασία με το Τμ. Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .
- Δημιουργία νέων τοπόσημων.
- Δημιουργία βάσης δεδομένων για τον τουρισμό ώστε να αποτελέσει εργαλείο στον σχετικό τομέα.
- Ανάδειξη του Παγασητικού ως ναυταθλητικού προορισμού
- Σύνδεση Αεροδρομίου με τρένο
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Έ.Ε. συνίσταται στην μετατροπή πόλεων όπως ο Βόλος σε έξυπνους και βιώσιμους τόπους διαβίωσης. Για την υλοποίηση και την μετατροπή της πόλης απαιτούνται χώροι μαζικού αθλητισμού, χώροι κοινόχρηστοι, προσβάσιμοι με αξιοποίηση πόρων για την άσκηση, υγεία, με προσήλωση στους συμπολίτες ΑμΕΑ. Προγραμματισμός και σχεδιασμός ώστε ο Βόλος να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού.
- Ισόνομη μεταχείριση αθλητικών συλλόγων.
- Μείωση των χρεώσεων των συλλόγων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.
- Επενδυτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, και ιδιαίτερα στα κολυμβητήρια για την κάλυψη των αναγκών τους, σε ζεστό νερό.
- Ενίσχυση μαζικού αθλητισμού με ανάπτυξη κέντρων άσκησης και άθλησης σε όλη την πόλη.
- Δυνατότητα χρήσης αθλητικών χώρων (όπως κολυμβητήρια) χωρίς να απαιτείται η εγγραφή σε αθλητικό σωματείο.
- Ανάπλαση και αξιοποίηση συνοικιακών γηπέδων για ανάδειξη νέων αθλημάτων.
- Δωρεάν πρόσβαση αθλητικών χώρων σε ευπαθείς ομάδες.
- Ενίσχυση ναυταθλητισμού στα πλαίσια ενίσχυσης του αθλητικού branding της πόλης, συνδεδεμένο και με την αθλητική ιστορία της πόλης.
- Αξιοποίηση Πανθεσσαλικού σταδίου προς όφελος της πόλης και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
- Άμεση αποκατάσταση και αξιοποίηση του δημοτικού σταδίου στη Νέα Δημητριάδα (ΕΑΚ).
- Μελετημένη συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αξιοποίηση παραμελημένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Κατασκευή νέου γηπέδου σε Ν. Αγχίαλο. Κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου.
- Αξιοποίηση τεχνολογίας για ενημέρωση πολιτών (χρηστών) για την διαθεσιμότητα των αθλητικών γηπέδων.
- Εγατάσταση γηπέδου beach volley σε Ελικοδρόμιο.
- Δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 σε γειτονιές και παιδικές χαρές με μεταλικό σκελετό για τέρματα και πλαστικό πράσινο τάπητα.
- Αξιοποίηση αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων, δημιουργία υποδομών αθλητικών εγκαταστάσεων, χρήση από πολίτες της γειτονιάς και ερασιτεχνικά σωματεία. Φύλαξη από εταιρείες security.
Ο Δήμος οφείλει να είναι δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ο Δήμος οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Να μην αφήνει κανέναν μόνο-η, κανέναν ευάλωτο-η. Τον τελευταίο χρόνο η περιοχή της Θεσσαλίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις στατιστικές ενδοοικογενειακής βίας. Θέλουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες.
- Η λειτουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών δομών πρόνοιας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της πόλης και όχι απλά δίχτυ ασφαλείας. Υποστήριξη υπαρχουσών δομών.
- Ενίσχυση δομών για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Συνεργασία με άλλες δομές και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Αναβάθμιση λειτουργίας Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.
- Αξιοποίηση ακινήτων του δήμου για φιλοξενία απόρων-αστέγων και δημιουργία τράπεζας στέγης
- Δημιουργία υπηρεσίας Ενεργοποίησης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως είναι η κοινωνική μέριμνα, το περιβάλλον, η παιδεία και ο πολιτισμός.
- Καταγραφή αναξιοπαθούντων συμπολιτών ώστε η ημερήσια παροχή δωρεάν φαγητού να γίνεται στο σπίτι τους, μακριά από την δημοσιότητα. Προστασία της αξιοπρέπειας συμπολιτών. Συνεργασία με τα υφιστάμενα δίκτυα πολιτών και με τις δομές της Εκκλησίας.
- Ανακατασκευή και αναβάθμιση δύο κτιρίων στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, για την φιλοξενία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ατόμων με νοητική υστέρηση.
- Ενίσχυση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
- Ενίσχυση για αποτελεσματική συμβολή της αποστολής του Δημοτικού Παντοπωλείου και του Δημοτικού Φαρμακείου.
- Σύσταση Δημοτικής Ιματιοθήκης, με στόχο τη συμπληρωματική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών της πόλης μας μέσω της δωρεάν παροχής ειδών ένδυσης, υπόδησης και άλλων χρηστικών αντικειμένων, καινούργιων ή μεταχειρισμένωνπου βρίσκονται σε καλή κατάσταση
- Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των Ρομά Προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των νεαρών ατόμων Ρομά
- Κοινωνική πολιτική δήμου ενδυνάμωσης και προώθησης σε απασχόληση οικονομικά αδύνατων, ευπαθών και αποκλεισμένων συμπολιτών μας που βρίσκονται σε εργασιακή ηλικία.
- Επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές. Ενίσχυση κοινωνικών δομών
- Μείωση δημοτικών τελών σε πολύτεκνες οικογένειες.
- Υλική συνδρομή σε ζευγάρια με νεογνά
- Παροχή βοήθειας για κάθε παιδί που αποκτά πολύτεκνη οικογένεια.
- Δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλλου.
- Μέριμνα για την υποστήριξη των αστέγων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδιαιτέρως κατά τους χειμερινούς μήνες. Εκμηδένιση του αριθμού των αστέγων με ειδικό πρόγραμμα ένταξης τους.
- Στενότερη συνεργασία του Δήμου με τις δομές υποστήριξης νέων και των οικογενειών τους, μεταναστών, καθώς και με τις δομές αντιμετώπισης καταχρήσεων.
- Δημιουργία προγραμμάτων ενημέρωσης προληπτικού χαρακτήρα για όλα τα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα (καταχρήσεις, εξαρτήσεις, κτλ) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
- Συνεργασία και δημιουργία επικοινωνιακού δικτύου μεταξύ δημοτικής αρχής και υποστηρικτικών δομών με δυνατότητα κατεύθυνσης των πολιτών στην δομή του ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Θέλουμε τον Δήμο Βόλου φιλικό προς τα παιδία. Καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών, των οικογενειών και δίνουμε δημιουργική διέξοδο με ασφάλεια σε όλα τα παιδία της πόλης. Ο Δήμος διαπαιδαγωγεί στα θέματα δημοκρατίας, συμμετοχής, περιβάλλοντος, αθλητισμού, πρόνοιας. Θεσμοθετούμε ειδική Αντιδημαρχία για το παιδί, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για το παιδί.
- Αναζήτηση στέγης όπου υπάρχουν σοβαρές ανάγκες μεταστέγασης από ακατάλληλα κτίρια. Καμία σχολική αίθουσα σε container ή λυόμενη κατασκευή. Βελτίωση αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων (χώμα, κήποι, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών)
- Έλεγχος στα θέματα ασφάλειας (τακτικός προσεισμικός έλεγχος, συμμόρφωση με τον κανονισμό πυροπροστασίας κ.α.) και μέριμνας για την εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων.
- Συνδρομή στην δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου για το ΕΕΕΕΚ Βόλου.
- Ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
- Εξασφάλιση πρόσβασης των ΑμεΑ.
- Συμμετοχή σχολικών κοινοτήτων στα προγράμματα ανακύκλωσης και «γκρίζων νερών».
- Συμμετοχή σχολικών κοινοτήτων στα προγράμματα αστικού πρασίνου. Προγραμματισμός 4ετίας. Κάθε σχολείο, κάθε μαθητής θα φυτέψει ένα δέντρο με το όνομα του/της.
- Διοργάνωση εκπαιδευτικών/επιμορφωτικών δράσεων για γονείς/μαθητές με αντικείμενα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και θεμάτων ασφάλειας. Υποστήριξη μαθητικών και φοιτητικών πρωτοβουλιών και τη (συν)διοργάνωση μαθητικών – φοιτητικών διαγωνισμών από τον Δήμο.Ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων με την καθιέρωση εποχικών σχολικών φεστιβάλ μουσικής, χορού, θεάτρου, ομαδικών αθλημάτων, διαγωνισμών μαθηματικών, ρομποτικής, γραφής, σκάκι.
- Βρεφικοί-Παιδικοί σταθμοί με οργανόγραμμα λειτουργίας και μετακινήσεων προσωπικού σε ορίζοντα τουλάχιστον διετίας: σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Γραφεία Πρακτικής Άσκησης, ορίζουμε μόνιμο σύστημα υποδοχής πρακτικών φοιτητών παιδαγωγικών τμημάτων και το επεκτείνουμε σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της πόλης. Η έρευνα, οι πιλοτικές δράσεις και η καινοτομία των νέων παιδαγωγικών πρακτικών διαχέεται απευθείας στους παιδικούς σταθμούς και κατ’ επέκταση σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης
- Εκκίνηση του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς. Στο πλαίσιο αυτού, θα αξιοποιηθούν χώροι σχολείων μετά το πέρας του ωραρίου και σε διαφορετικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος θα δημιουργηθούν σταδιακά μικρές κοιτίδες στοχευμένης δημιουργικής απασχόλησης με ανοιχτά καινοτόμα προγράμματα μικρής κλίμακας για παιδιά ηλικίας 5-16 ετών. Στο ίδιο πλαίσιο θα επιδιωχθεί η συστηματοποίηση του εθελοντισμού των γονέων σε δράσεις που αφορούν τα σχολεία, με βάση το γνωστικό αντικείμενο και την εμπειρία του καθενός. Άνοιγμα των σχολείων στις οικογένειες.
- Ίδρυση Γραφείου και ομάδας εργασίας για προώθηση συμμετοχής του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Erasmus+, Horizon2020 κ.α.) τα οποία αφενός δημιουργούν προοπτικές οικονομικής ενίσχυσης του Οργανισμού αφετέρου διασφαλίζουν την εξωστρέφεια δίνοντας, παράλληλα, πρόσβαση σε καινοτόμες πρακτικές, μεθόδους και εργαλεία με ανταποδοτικό όφελος για τα ίδια τα παιδιά αλλά και συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού.
- Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος κλινικής εποπτείας και υποστήριξης εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα χαρακτήρα ψυχολογικής φύσης. Ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για θέματα υποστήριξης μαθητών που έχουν υπάρξει θύματα οποιουδήποτε είδους βίας.
- Αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, ώστε να εξασφαλίζεται η υιοθέτηση του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής.
- Υλοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων άθλησης για τους μαθητές και την ενίσχυση αθλητικού εξοπλισμού σε κάθε σχολείο.
- Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Λειτουργία κοινωνικού e-φροντιστηρίου για εκείνους τους μαθητές που ζουν στις περιφερειακές ενότητες του Δήμου, ή αδυνατούν να προσέλθουν σε αυτό.
- Αναβάθμιση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών στο πρότυπο άλλων Βιβλιοθηκών (π.χ. Καλαμπάκας, Βέροιας κλπ) και σε συνεργασία με Ιδρύματα π.χ. Νιάρχου, Ευγενίδειο κλπ. και μετατροπή τους σε ανοιχτούς χώρους μάθησης. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθεί και θα υποστηριχθεί η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της με αναβαθμισμένο ρόλο.
- Αναβάθμιση «Διαύλου» προσαρμοσμένου στις τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής και μετεξέλιξή του σε Δημοτικό Maker Space ως χώρου για ανταλλαγή καινοτομίας, γνώσεων κι εμπειριών με χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και πρακτικών με όλους και για όλους. Στο πλαίσιο λειτουργίας του θα λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιότερων υπολογιστών κι εξοπλισμού με την προοπτική της εκπαιδευτικής επανάχρησης. Συμμετοχή ιδιωτών και πρωτόκολλο συνεργασίας με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα ως προς την αξιοποίηση υπολογιστών που είναι σε αχρηστία αλλά θα μπορούσαν να εξοπλίσουν δωρεάν εργαστήρια τεχνολογίας και να καλύψουν βασικές ανάγκες των σχολείων με χρήση Linux και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών λογισμικών ανοιχτής αρχιτεκτονικής
- Λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων στην Πορταριά. Θεματικές κατασκηνώσεις για την αγροδιατροφική κληρονομιά, παραδοσιακά επαγγέλματα, τέχνες λαϊκού πολιτισμού που θα δίνει την δυνατότητα παραμονής παιδιών στο περιβάλλον απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Δημιουργία Αντιδημαρχίας Παιδιού. Υλοποίηση δράσεων «μια πόλη με και για το παιδί» (προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, πλαίσιο αποτροπής κάθε μορφή βίας, οργάνωση δημοσίων διαβουλεύσεων με ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας, προκειμένου αυτά να εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το τι τους αρέσει στην πόλη που ζουν και τι θα ήθελαν να αλλάξουν κλπ). Εποπτεία της εν λόγω Αντιδημαρχίας στη λειτουργία των (δημοτικών αλλά και ιδιωτικών) εκπαιδευτικών δομών προσχολικής ηλικίας (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία) και παροχή βοήθειας και στήριξης προς αυτές στο πρότυπο της Κοινότητας του Reggio Emilia.
Ο Δήμος πρωταγωνιστεί και πρέπει να έχει λόγο σε όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης. Δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορος στην υποβάθμιση του μοναδικού Νοσοκομείου της πόλης και στην απαξίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι ΟΤΑ έχουν θεσμοθετημένες αρμοδιότητες στα θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και οφείλει να τις ασκεί.
- Διεκδίκηση εκσυγχρονισμού του Οργανογράμματος του Γ.Νοσοκομείου Βόλου, άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων όλων των βαθμίδων και την ανάπτυξη ακτινοθεραπευτικού τμήματος, ογκολογικής κλινικής και φυσικά εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του Τ.Ε.Π με στόχο να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας όταν για οποιοδήποτε λόγο επισκέπτονται το Νοσοκομείο.
- Διεκδίκηση επιδότησης άγονων θέσεων στο Νοσοκομείο και Κ.Υ. για να καταστούν πιο ελκυστικές.
- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αξιοποιηθεί η συνεργασία μας με τους Επιστημονικούς φορείς και το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον η δημιουργία ΑΜΚΕ για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Προοπτικές μελέτες για την υγεία και στατιστική ανάλυση της νοσηρότητας, θνητότητας και θνησιμότητας στην περιοχή μας, ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε και να βελτιώσουμε την υγεία των Βολιωτών.
- Μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου να παρέχεται βοήθεια σε συμπολίτες μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα, να εξυπηρετούνται για ζητήματα θεραπειών, εξετάσεων κ.λ.π. που δεν γίνονται εδώ και αν είναι δυνατόν να μετακινούνται για αυτό το σκοπό με αυτοκίνητα του Δήμου.
- Σε συνεργασία με τους Επιστημονικούς Συλλόγους της πόλης μας και αξιοποιώντας τις ευαισθησίες τους θα προάγουμε ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία που θα αφορούν τη σεξουαλική αγωγή των νέων , τις έξεις ( ναρκωτικά – αλκοόλ-τζόγος ), τα ψυχολογικά προβλήματα των νέων (bullying), τη βία κατά των γυναικών, τη βία στον αθλητισμό , την οδηγική συμπεριφορά ( κάθε χρόνο θρηνούμε νέους ανθρώπους στην άσφαλτο).
- Η ανάγκη διοργάνωσης σεμιναρίων Βασικής Υποστήριξης Ζωής (BLS), σε ομάδες πολιτών σε συνεργασία με πιστοποιημένη γι αυτό, ιατρονοσηλευτική ομάδα.
- Συνεχής συνεργασία και πίεση προς τους Βουλευτές του νομού μας με στόχο την γρήγορη προώθηση σοβαρών προβλημάτων υγείας του Νομού μας.
- Ενίσχυση και στελέχωση της υπηρεσίας νοσηλείας στο σπίτι ώστε να αποσυμφορείται και το Νοσοκομείο από τα ελαφρύτερα περιστατικά.
- Επειδή ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί θα δημιουργηθεί και υπηρεσία υποστήριξης και επιτήρησης ηλικιωμένων στο σπίτι.
- Δημιουργία Ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης της μητρότητας στο Δήμο με προγράμματα άσκησης για εγκύους, συμβουλευτικής για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της λοχείας και του θηλασμού πχ. επίσκεψη μαιών στο σπίτι για βοήθεια σε προβλήματα θηλασμού , κατάθλιψης της λοχείας κλπ., καθώς και επιδότηση των νεότοκων γυναικών.