Με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο η κοπήδένδρων στον Κραυσίδωνα

Group 28

Τόνισε ο συνήγορος περιοίκων του Κραυσίδωνα για την εκδίκαση της διαταγής αναστολής εργασιών

Με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, έγινε η κοπή εκατοντάδων δένδρων από την κοίτη και τα πρανή του χειµάρρου Κραυσίδωνα, όπως προέκυψε από την εκδίκαση του αιτήµατος προσωρινής διαταγής αναστολής κάθε εργασίας µέχρι να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών µέτρων των κατοίκων, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Νίκος Μόσχος συνήγορος των κατοίκων και δηµοτικός σύµβουλος της µείζονος µειοψηφίας στο νέο δηµοτικό συµβούλιο Βόλου. Όπως είπε, έχουµε δύο υπηρεσιακούς παράγοντες (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Δασαρχείο), που παίρνουν µια απόφαση που θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και για πάρα πολλά χρόνια, όχι µόνο γι’ αυτή τη γενιά, αλλά και για την επόµενη και εµείςλέµε ότι θέλει µια παραπάνω σοβαρότητα και µια καλύτερη προσέγγιση αυτό το θέµα.

Περίοικοι της περιοχής Κραυσίδωνα κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών µέτρων, ενώ παράλληλα υπήρχε αίτηµα προσωρινής διαταγής να ανασταλεί κάθε εργασία µέχρι να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών µέτρων, µε βασικό αίτηµα την προσωρινή διακοπή των εργασιών κοπής δένδρων στην κοίτη και στα πρανή του χειµάρρου.
Ο δικαστής που εξέτασε το αίτηµα, εξέδωσε προσωρινή διαταγή, µε την οποία επιτάσσει την Περιφέρεια να σταµατήσει την κοπή δένδρων, µέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών µέτρων, την επόµενη εβδοµάδα 2 Νοεµβρίου, ανέφερε ο κ. Μόσχος, που εξήγησε ότι η κοπή δένδρων έγινε από εργολάβο στον οποίο είχε αναθέσει την εργασία η Περιφέρεια.

«Προκάλεσαν απορία και γι’ αυτό έγιναν ερωτήσεις στο Δικαστήριο στον προϊστάµενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ο οποίος κατέθεσε ως µάρτυρας, αν υπήρχε εντολή από κάπου αλλού και είπε ότι δεν υπήρχε και ήταν πρωτοβουλία της υπηρεσίας, στο πλαίσιο της αντιπληµµυρικής προστασίας και του καθαρισµού ρεµάτων και χειµάρρων», ανέφερε ο συνήγορος.
Επίσης είπε ότι η όλη κουβέντα κινήθηκε στο κατά πόσο αυτό που γίνεται στον Κραυσίδωνα είναι ένας κοινός καθαρισµός, κατά πόσο αυτό συµβάλει στην αντιπληµµυρική προστασία ή όχι και στο τι έπρεπε να γίνει, αν ακολουθήθηκαν οι νόµιµες διαδικασίες ή όχι.
Ο κ. Μόσχος τόνισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν µιλάµε για 1-2, 5-10 ή 20 δένδρα και κάποιοι αντιδρούν υπερβολικά, αλλά για εκατοντάδες δένδρα και αυτό που προξενεί ανησυχία είναι ότι ακόµη και σε ερωτήσεις που έκανε χθες ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση, για το πόσα δένδρα έχει ο Κραυσίδωνας η απάντηση ήταν «δεν ξέρω», ενώ στην ερώτηση πόσα δένδρα προγραµµατίζεται να κοπούν οι απαντήσεις ήταν αντιφατικές και η πρώτη απάντηση ήταν όλα.


Όπως ανέφερε, όλα αυτά τα θέµατα θα πρέπει να αντιµετωπίζονται ολιστικά, επιστηµονικά, στο σύνολό τους και όχι αποσπασµατικά και σπασµωδικά όπως γίνεται αυτή τη στιγµή. «Μου δίνεται η εντύπωση ότι έχουν γίνει δύο καταστροφές, υπάρχει µια ποινική δικογραφία που είναι σε εξέλιξη, µέσω της οποίας αναζητούνται συγκεκριµένες ευθύνες προσώπων και πάµε να κάνουµε κάτι όπως και όσο µπορούµε µε τα χρήµατα που έχουµε σύντοµα, προκειµένου να δείξουµε στα µάτια του κόσµου ότι κάτι γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.


Ο συνήγορος είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία, έδωσαν εντολή και έβαλαν το όνοµά τους στα ασφαλιστικά µέτρα είναι άνθρωποι που µένουν σε σπίτια στην Καραµπατζάκη και στην Ζάχου, που έχουν πληγεί από τις δύο θεοµηνίες και την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα και αναγνωρίζουν ότι το πρόβληµα και η αιτία δεν είναι τα δένδρα.


Ακόµη τόνισε ότι για να αντιµετωπιστεί σωστά το πρόβληµα έπρεπε να γίνει µια συγκεκριµένη µελέτη, να δουν για ποιο λόγο υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας (αν έφταιγαν οι χαµηλές γέφυρες, τα ζώµατα στο βόρειο τµήµα του χειµάρρου, αυθαίρετες επεµβάσεις, τα δένδρα κλπ.) να µπουν όλα κάτω και αυτές οι αποφάσεις να µην είναι προϊόν ενός ανθρώπου. Διερωτήθηκε δε τι θα γίνει αν αυτός ο άνθρωπος κάνει λάθος και κοπούν πολλές εκατοντάδες δένδρα και αργότερα αποδειχτεί ότι καταστράφηκε ένα οικοσύστηµα στην πόλη, µε ανεπανόρθωτη ζηµιά.


Καταλήγοντας ο Ν. Μόσχος είπε ότι ο Βόλος, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Περιβάλλοντος είναι στις τελευταίες θέσεις των ελληνικών πόλεων στο αστικό πράσινο, που είναι απαραίτητο στοιχεία για τη ζωή των κατοίκων και ζητούµενο είναι να αυξηθεί και όχι να περιοριστεί.

SHARE

Scroll to Top