Τι είπε στο Ράδιο ΕΝΑ ο δηµοτικός σύµβουλος της µείζονος µειοψηφίας
Εκτεθειµένος πολιτικά, διοικητικά και οικονοµικά φέρεται πως είναι ο Δήµος Βόλου µε τις χορηγίες και δωρεές της τσιµεντοβιοµηχανίας ΑΓΕΤ, οι οποίες ωστόσο είναι «αδήλωτες» καθώς δεν φαίνονται πουθενά στα οικονοµικά του Δήµου ότι έχουν γίνει, σύµφωνα µε τις νόµιµες και ισχύουσες διαδικασίες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δηµήτρη Καρεκλίδη, ο έµπειρος νοµικός και δηµοτικός σύµβουλος της «Συµµαχίας για τον Βόλο» κ. Νίκος Μόσχος υπογράµµισε πως οι «αδήλωτες» αυτές χορηγίες της ΑΓΕΤ θα πάρουν τον δρόµο της δικαιοσύνης, τονίζοντας εµφατικά ότι όταν πρόκειται για δηµόσιο χρήµα οι διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς.
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Αντιδηµάρχου Οικονοµικών κ. Γιώργου Τόρη στο δηµοτικό συµβούλιο όταν µετά από ερώτηση της Συµµαχίας για τον Βόλο σχετικά µε τις δωρεές και χορηγίες της ΑΓΕΤ που δεν φαίνονται πουθενά στα έγγραφα του Δήµου, εκείνος απάντησε ότι η τσιµεντοβιοµηχανία έδωσε στον Δήµο τσιµέντο και νερό κι έφτιαξε µία παιδική χαρά… εξαίροντας τις καλές προθέσεις της εταιρείας.
Την ίδια στιγµή να σηµειωθεί πως η τσιµεντοβιοµηχανία παρουσιάζεται ως µεγάλος χορηγών πολλών εκδηλώσεων του Δήµου και ιδίως των Χριστουγεννιάτικων.
«Όταν έχουµε να κάνουµε µε διοίκηση ενός Δήµου δεν έχουµε να κάνουµε µε προθέσεις, όπως απάντησε ο κ. Τόρης, αντιδήµαρχος οικονοµικών. Έχουµε να κάνουµε µε το τι λένε οι νόµοι, οι διαδικασίες. Προφανώς και δεν έχουµε πειστεί. Η απάντηση αυτή είναι για γέλια και για κλάµατα. Εάν δεν αφορούσε δηµοτικό χρήµατα και τον τρόπο που υπάρχουν συναλλαγές µε τέτοιου είδους εταιρείες θα ήταν για γέλια, αλλά επειδή αφορά δηµοτικό χρήµα, αφορούν συναλλαγές τελικά µάλλον για κλάµατα είναι η απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.
Ο ίδιος υπογράµµισε πως ο λόγος που υπάρχουν διαδικασίες, που σε µερικούς µπορεί να φαίνονται κουραστικές, είναι για να προασπίζονται και να διαφυλάττονται κάποια πράγµατα.
«Δεν µπορεί οποιοσδήποτε αιρετός να έρχεται σε απευθείας συναλλαγή µε την οποιαδήποτε εταιρεία, όπως κι αν λέγεται αυτή, πολύ δε όταν µιλάµε για κολοσσούς κι όλα αυτά να καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας . Γι’ αυτό λέει η νοµοθεσία ότι εάν θέλεις να δωρίσεις κάτι στον δήµο, θέλεις να κάνεις κάτι χορηγία , ένα µολύβι πχ, το αρµόδιο όργανο πρέπει να πει πόσο κάνει αυτό το µολύβι και αποδέχεται την δωρεά του 1 ευρώ που κάνει το µολύβι κι αυτό να αποτυπωθεί και στα έσοδα του Δήµου», εξήγησε ο δηµοτικός σύµβουλος σε ότι αφορά στη διαδικασία σηµειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή γίνεται κυρίως για να γνωρίζουν και οι δηµότες ποιος αποδέχεται
και ποιος δωρίζει το οποιοδήποτε ποσό.
Στην προκειµένη περίπτωση, σύµφωνα µε τον κ. Μόσχο µία µεγάλη τσιµεντοβιοµηχανία, που το περιβαλλοντικό της αποτύπωµα στον Βόλο είναι ιδιαίτερα επαχθές, παρουσιάζεται τουλάχιστον στις τελευταίες εκδηλώσεις ως µεγάλος χορηγός µαζί µε µια µεγάλη τράπεζα.
«Βλέπουµε το εξής φοβερό. Για τη µεν τράπεζα έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες, φαίνεται πόσα χρήµατα έκανε χορηγία , πόσα χρήµατα δώρισε, υπάρχουν αποφάσεις αναρτηµένες στη διαύγεια, έχουν γραφεί σε κωδικούς κτλ. και η τσιµεντοβιοµηχανία που ήταν στα ίδια banner, στα ίδια έντυπα και φαινόταν κι εκείνη ως µεγάλος χορηγός ξαφνικά δεν υπάρχει πουθενά τι ποσό έχει δώσει», επεσήµανε ο κ. Μόσχος.
Υπογράµµισε πως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και δεν ακολουθήθηκε είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέµα κατά την εκτίµηση της Συµµαχίας για τον Βόλο και δεν θα αφήσει το ζήτηµα µόνο σε επίπεδο ερώτησης στο δηµοτικό συµβούλιο.
« Ό,τι έχει να κάνει µε δηµοτικό χρήµα, διαφάνεια και τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες δεν συνάδουν κατά τη γνώµη µας µε τη νοµιµότητα, έχουµε υποχρέωση να ακολουθούµε τον δρόµο που πρέπει. Τον δρόµο της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Μόσχος.